Runes Energikaka- För de bekväma

På http://www.svenskasportprodukter.se/ kan man beställa Runes jättegoda energikaka om man är lite bekväm av sig. Annars kan man göra den själv.
Ingridienserna är:
Havregryn
Sirap
Socker
Grädde
Receptet finns på http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/
v.9

Veckans fjälla heter Simon och kommer ifrån Holmsund.

Simon har också hakat på tvättbjörnslooken!
Namn: Simon Gustavsson
Ålder: 18 år
Favoritmat: kebabpizza
Favoritfärg: Blå
När fick du intresse för att vara ute i skog och mark?
Jag började i scouterna som liten och tyckte om att vara ute och detta tycker jag fortfarande idag.
Har du fjällvandrat någongång isåfall när?
Jag fjällvandrade senast i somras med min brorsa och vi tog tåget upp till Kiruna som många andra gör på sommaren och sedan tog vi bussen till Nikkaloukta som ligger vid Kebnekaise. Vi vandrade upp till bland annat Tarfaladalen (Sveriges blåsigaste dal). Man kan bli ganska less på varandra om man bara vandrar två men man har för det mesta väldigt kul och man får bra kondition.
Har du något bra mattips?
Ja, när jag vandrar tycker jag att det är jättegott med risotto. Då menar jag att man frystorkar risotton (glöm inte att krydda ordentligt) innan man åker och sedan blandar man i vatten väl uppe på fjället. Det är delikat!
Har du något att säga till alla nybörjare som ska ut på sin första fjällvandring?
Man lever bara en gång så kör järnet. hehe nämen lycka till!
Äta bör man...annars blir man hungrig



Fyra viktiga krav för maten är att den ska vara lätt att tillaga, energirik, ha låg vikt och smaka gott. Vad det gäller energi är det viktigt att man får i sig tillräckligt av fett, kolhydrater och proteiner
Det är viktigt att du mäter upp portionerna innan så du får tillräckligt med mat med dig. Tillexempel om du ska äta makaroner två dagar, så mäter du upp antal portioner som kommer behövas under turen. För att minska på skräpet och förpackningarna, lämna hemma alla onödiga yttre förpackningar. Anteckna istället doseringsanvisningarna på en lapp.
Maten ska också vara hållbar. Du kan ta med dig färskvaror som du äter upp de första dagarna, sedan kan du äta frystorkad mat, eller proviantera i stugorna.


Frukost
Gröt eller välling är lämpligast att äta till frukost eftersom det går snabbt och är lätt att tillaga. För att göra frukosten energirikare kan man sätta till russin, fikon, nötter eller liknande. Vad det gäller brödet bör det vara kompakt, energirikt, färdigskivat och ska inte smula sönder i ryggan. Två bra produkter är Jokivarrens rågbröd och Fazers Rågkusar. Till frukost och lunch är det lämpligt att äta ett mjukbröd och två hårdbrödmackor, men det varierar förstås från person till person.
Förslag: Välling med torkad frukt, en mjuk smörgås med pålägg (hamburgerkött,skinkost eller tartex) och smör, två hårdbrödmackor med pålägg och smör samt kaffe eller thé.
Lunch äts oftast mellan två punkter, därför vill man att den ska vara lättlagad. Om du går stugtur och inte har med dig eget kök, så bör du ha en termos som du fyller med varmt vatten som du sedan kan blanda soppa i. Kompletterar gör du med ett par smörgåsar. Har du med dig kök tillagar du maten på plats.
Förslag: 1 portion blåbärssoppa med torkade blåbär i, en mjuk smörgås med pålägg (hamburgerkött,skinkost eller tartex) och smör samt två hårdbrödmackor med pålägg och smör.
Middag
Middagen är oftast den mest efterlängtade måltiden, då man eventuellt har slagit upp tältet och kan njuta av pasta med knaperstekt bacon, en fettdrypande sky kryddad med dagens grönsaksranson; en touch av ketchup.
Enklast är att ha med sig pasta, ris och potatismos som serveras till Bullens korv, ölkorv, bacon eller frystorkat kött. Ett exempel på en vegetarisk rätt är att frystorka linsgryta som värms upp i vatten och sedan serveras till ris. Mer avancerat än så behöver det inte vara.
Extra
Förutom de tre måltiderna kan det vara gott med lite kvällsfika, t.ex. varm choklad och kanelknäcke.
Som påfyllnad under tiden man vandrar är det väldigt bra att ha med sig en energipåse fylld med russin, nötter, solrosfrön, choklad eller andra energirika saker man gillar. Påsen ska vara lättillgänglig när man är trött och behöver orka sista biten innan man får mat. Man kan även ha med sig lite druvsocker. Ett annat billigt, energirikt mellanmål är hemmagjorda energikakor. (Recept http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/)
Utöver det är det gott att ha med lite vanligt godis eller kakor att smaska på ibland!
Övrigt om matlagning
Den gyllene regeln: S P D - Spara På Disk
. . .

Maten.
Frystorka maten( tex: köttfärsen)innan du far så slipper du bära med dig vattnig och tung mat upp på fjället. Dessutom förvandlas kylskåpsvaror med kort hållbarhet till lätta skafferivaror med lång hållbarhet. Anvisningar om hur du frystorkar finns på bloggen under kategorin "Mat"
_

Frukost på altan vid min stuga.- Kan det bli bättre!
Sovsäcken.
Sovsäcken är viktig så kolla innan vandringen vilken temperatur säcken är anpassad för. Det vore ju inte så roligt om du är den enda av dina kompisar som fryser och sover dåligt om nätterna.
Ett smart tips om du är kortare än vad sovsäcken är så kan du ta en rem eller ett snöre och strypa av fotändan längst ner fram till dit dina fötter når så behöver dina fötter inte värma upp mer än vad de behöver och det blir varmare så.
Ännu ett smart tips är att om du har märkt att du har en lite för tunn sovsäck för vandringen men samtidigt inte orkar köpa en tjockare, så kan du använda ett påslakan som innersäck. Hittar du ett påslakan av tex. Silke så är det ännu bättre än bomull som suger åt sig fukt.
Packning.
Packa tunga grejer nära ryggen och gärna långt ner i ryggsäcken annars kan ryggsäcken bli en aning baktung. Fördela också vikten jämnt på bägge sidorna.
Packa regnkläder nära till hands så slipper du stå i regn och rota i ryggan. Tänk också på att inte ha grejer som du vill ska vara torra längst ner om du inte har en plastpåse runt. När du ställer ner ryggan så kan det blöta igenom och det är inte najs att sova i en blöt sovsäck till exempel.
Godis.
På fjället får man äta onyttigt med ett gott samvete! Godis är nästan ett måste på fjället för man blir så sugen när man har gått långt plus att det är en bra extraenergi när man är dyngtrött och bara har slutspurten kvar. Man kan hacka choklad, nötter och russin och blanda det i en påse.
Recept på jättegoda/bra energikakor finns på bloggen under kategorin "Mat".
Extrakläder.
Ett torrt och rent ombyte med myssockar och en ren tröja tätt omslutet i en plastpåse är guld att ta på sig när man är blöt och kall!
Mobilen.
Är du rädd att batteriet kommer att ta slut när du är ute på vandringen. Bestäm då med kompisar och familj att ni ringer varandra efter klockan sex på kvällen eller dylikt. Ni som åker tillsammans borde skriva en lista med allas mobilnummer och även föräldrarnas nummer och något skulle hända.
Men förbered dina föräldrar på att ni absolut inte kommer kunna nå varandra varje dag eftersom mobiltäckningen är väldigt dålig i fjällen.
Lätta på packningen - frystorka din egen mat!
En sak som är smart att göra när man ska ut på fjället är att frystorka sin egen mat så man slipper släpa med sig massa vatten i maten. Det mesta går att frystorka!
Så här gör du:
Skär maten i små bitar, tillaga sedan maten (inte med för mycket fett, gärna mycket kryddor.)
Lägg den på en plåt i en vanlig ugn (ha luckan lite öppen isåfall), eller i en varmluftsugn, på ca 50 grader. Låt den ligga där i ca 4 timmar tills det bitarna är så porösa att man lätt kan bryta dem (konsistens som flingor), sedan får de ligga i frysen till dess att de ska användas. För att tillaga det uppe på fjället lägger man det antingen i vatten i några timmar eller så kokar man det tills det är lagom mjukt. Det kan va gott att äta det tillsammans med lite sås så att det inte blir så torrt! Grönsaker håller väldigt länge, ca 6-12 månader
Vatten
Man måste dricka mycket vatten när man är på fjället men på vintern behöver man lite mer eftersom luften är torrare än på sommaren. En sak som är smart om man vill slippa frysa är att koka upp vatten på morgonen och ha i en termos att dricka istället för kallt vatten som tar energi från kroppen så att den kyls ner.
Vinterfjälltur – utrustning för stugtur.

Det bästa vädret i fjällen brukar vara runt påsk men när man ger sig ut på vinterfjälltur måste man ändå vara beredd på att vädret kan slå om fort och man kan hamna i ovana och farliga situationer.
Därför bör man inte ge sig ut på vinterfjället förrän man har lite mer rutin, eller gå på tur med någon som är kunnig. Gå in på på http://swenviro.naturvardsverket.se/fjallsaker/index2.html för att läsa mer om säkerhetstänkande i fjällen!
Här kommer en packningslista för dig som ska ut på vinterfjället och bo i stuga.
Skidor( gärna med stålkant och lite bredare så att du inte sjunker igenom snön så mycket).
stavar( med stora trugor)
stighudar( så man får grepp på halkigt/lutande underlag).
Kläder
Vindtät, fodrad, vattenavvisande jacka eller annorak
Vindtät, vattenavvisande byxa
Dunjacka som ska ligga lättillgänglig i ryggsäcken eftersom du ska ta på den så fort du stannar en stund för att inte börja frysa, t.ex. när du tar fikapaus
Ullunderställ
Underkläder - inte för många - tvätta hellre!
Tjocktröja(fleece)
2 par ulltrumpor
Extra sockar (Guld att ha när man fryser, se till att de inte blir blöta.)
Handskar - ett par vanliga skidhandskar under tiden du åker skidor, samt ett par extra tjockare handskar om det blir lite kallare.
Mössa - ta med en extramössa också.

Tips!
Är inte ytterkläderna absolut vattentäta kan man impregnera dem med impregneringsspray eller paraffin. Paraffin är ett billigare alternativ. Först gnider du in plagget med paraffinklossen och sedan värmer du på med låg värme på strykjärnet.
Köksutrustning
Du beöver inte ta med dig någon köksutrustning, förutom det du behöver för att förvara matsäcken under tiden du rör dig mellan stugorna.
Ha dock i åtanke att risken finns att du inte når ditt mål (stugan) den tid du tänkt så du bör ha med mat som går att äta utan tillagning.
- Termos
- Kåsa
Säkerhet
Spade - om du vill kunna gräva en fin fikaplats i snön, men det finns ofta redan som andra har grävt.
Förstaförbandkit
Karta över området
Vindsäck - som säkerhetsutrustning ifall man överraskas av dåligt väder. Hör efter om du kan låna av nån, eller kolla om du kan hitta begagnat!
Mobiltelefon (räkna absolut INTE med att ha täckning överallt)
Tändstickor
Kompass
Pannlampa (det blir mörkt på natten;) )
Om du går i lavinfarliga områden, ring/prata med en guide eller någon annan som kan något om stället du ska vandra på innan du far dit, så kan de säkert tipsa dig om annan viktig säkerhets utrustning som t.ex. Lavinsändare, lavinsond, m.m. Om det behövs!
Sova
T-shirt, eller ett extra underställ om du hellre vill det.
Sköna strumpor( gärna ull som värmer även när du är blöt)
Ett lätt lakan - ta det lättaste ni har i garderoben, om du har tillgång till ett reselakan av siden så är det toppen!
Enkät- "Ofta man far ut i skogen och tar en kopp kaffe?"
Vi gjorde en enkät i vår skola och 60 pers fick svara på ett antal frågor om deras åsikter och deras vanor när det gäller fjällen och naturen.
Jag har tagit de mest förekommande svaren.
Fråga 1. Gillar du att vara ute i skog och mark?
Svar: Nej, det är kallt och blött, tråkigt, det suger, vackert, man blir pigg, frihetskänsla, beror på vem man umgås med, extra kul när det är fint (fjällen), långtråkigt, Jag älskar naturen, det är kul bara det inte är blött, uppiggande och bra luft, inte utan alkohol, roligt, trevligt, gillar blåbären men är rädd för djuren, tyst och skönt, smutsigt och mycket insekter.
Det vanligaste svaret var ett enkelt nej och att det var tråkigt.
Fråga 2. Har du fjällvandrat någon gång? (En tredjedel svarade ja.)
Svar: Nej, det är för långt bort, När jag var liten, med familjen, varit i fjällen men inte vandrat, kusin hade bröllop på fjället och släkten vandrade dit, har vandrat i Norge, planerar i vinter.
Två tredjedelar svarade alltså bara "Nej" eller dylikt.
Fråga 3. Varför tror du att färre antal människor vandrar i fjällen nu än förr?
Svar: Andra resor som solsemestrar "ger mer", det är jobbigt, För långt att resa man tänker på miljön, många tänker helt enkelt inte på det, de har inte möjligheten, det har blivit mindre snö, då bodde närmaste granne över bergen, unga uppskattar inte naturen som de ska.
Fråga 4. Varför tror att det just är så få ungdomar som är ute på fjället?
Svar: slöseri med tid, roligare att sitta vid datorn, vill inte, långt att gå, svåråtkomligt, har andra aktiviteter, inte vana att göra det, inte "coolt".
Sista frågan (5). Tror du att det skulle vara svårt/drygt att dra ut på fjället med just dina kompisar?
Svar: Ingen skulle vilja, asmycket drygt, ja eftersom vi bor långt ifrån (Umeå), De är lata och innelusar, mycket gnäll från vissa, inte tänkt på det faktiskt, ofta man far ut i skogen och tar en kopp kaffe?, Det är dyrt, har ingen bil, lång tid att resa men säkert kul när man var där, kan inte så mycket själv om friluftsliv, beror på vilka jag drar med, pratat om de flera gånger men har aldrig blivit av, det skulle nog vara roligt.

Ritsem – Låddejåkkå – Vaisaluokta, ca 76 km
Padjelanta är en nationalpark och som inte är lika känd som Sarek och naturen här ser ofta annorlunda ut än på något annat ställe i fjällen. Padjelantaleden är 14 mil långt och är därför kanske lite väl häftigt lång för en nybörjare. Men det går såklart att gå delar av den, antingen kan man kosta på att flyga helikopter upp en bit, eller också kan man vända och gå tillbaka. Det finns logistugor efter leden men väljer man att tälta kan man gå en lite friare tur bland orösade stigar. Här kan man fånga fina firrar också eftersom det finns goda fiskemöjligheter.
Dag 1: Ritsem - Akka (40 minuters båttransport till Änonjalme)
Dag 2: Akka - Kisuris, 14 km
Dag 3: Kisuris - Låddejåkkå, 23 km
Dag 4: Låddejåkkå - Kutjaure, 19 km
Dag 5: Kutjaure -Vaisaluokta, 18 km
Sedan vidare båttransport över till Ritsem.
Ammarnäs – Hemavan, 78 km
Den här turen har är känd för att vara väldigt rolig att gå eftersom naturen varierar väldigt mycket. Turen avslutas i Kungsledens slutdestaination i söder, Hemavan.
Dag 1: Ammarnäs - Aigert, 8 km
Dag 2: Aigert - Serve, 19 km
Dag 3: Serve - Tärnasjö, 14 km
Dag 4: Tärnasjö - Syterstugan, 14 km
Dag 5: Syterstugan - Viterskalet, 12 km
Dag 6: Viterskalet - Hemavan, 11 km
Nikkaluokta – Kebnekaise – Vistas – Nikkaluokta, 98 km
Turen som vi gick under vårt projektarbete. Vi rundade hela Kebnekaisemassivet och fotade många fina vyer.. Naturen är varierande med fjällbjörkskog, stenlandskap, öppna vidder och ännu mer fjällbjörkskog. Sista etappen genom Vistatsdalen var lång och gick uteslutande genom fjällbjörkskog vilket var lite drygt, men eftersom det var i slutet på turen gick vi av vana. Hade vi gått turen andra vägen, och startat med att gå genom Vistasdalen tror jag turen hade blivit kämpigare. Eftersom etappen är så pass lång så är det bäst att dela upp den på två dagar, den går även att förkorta genom att beställa båttransport. Vi traskade dock hela vägen eftersom vi inte hade råd med någon båttransport.
Vi träffade mycket folk efter leden eftersom det var högsäsong. Vi hade aldrig några större problem att hitta en bra tältplats och vi kunde proviantera delar av vår kost eftersom, vilket var bra för att lätta på packningen.
Dag 1: Nikkaluokta - Kebnekaise, 19 km
Dag 2: Kebnekaise - Singi, 14 km
Dag 3: Singi - Sälka, 12 km
Dag 4: Sälka - Nallo, 10 km
Dag 5: Nallo - Vistas, 9 km
Dag 6: Vistas - Nikkaluokta, 34 km
Saltoluokta – Kvikkjokk, 73 km
Området ligger nedanför Sjöfallsdalen och har därför en annan karaktär än området ovanför dalen.
Vid Aktse tornar fjället Skierfe upp och är ett av de populäraste utflyktsmålet i området. Det är lättbestiget och man får en hisnande utsikt över Sareks toppar ovanför Rapadalen.
Dag 1: Saltoluokta - Sitojaure, 20 km
Dag 2: Sitojaure - Aktse, 13 km
Dag 3: Aktse - Pårte, ca 20 km
Dag 4: Pårte - Kvikkjokk, 16 km
Till de flesta turer får man lägga till 1-2 resdagar beroende på vart man bor. Om turen är lite längre bör man även ha räknat in en vilodag.
Nikkaluokta – Vakkotavare, 62 km
Denna etapp av Kungsleden passar bra för nybörjare och proviantförsäljning finns i de flesta av stugorna.
Uppe på kalfjället på väg mellan Teusajaure och Vakkotavare kan man, om man har tur med vädret, blicka ut över Sareks toppar i söder och Kebnekaisemassivet i norr.
Dag 1: Nikkaluokta - Kebnekaise, 19 km
Dag 2: Kebnekaise - Singi, 14 km
Dag 3: Singi - Kaitumjaure, 13 km
Dag 4: Kaitumjaure - Teusajaure, 9 km
Dag 5: Teusajaure - Vakkotavare, 16 km
Till de flesta turer får man lägga till 1-2 resdagar beroende på vart man bor. Om turen är lite längre bör man även ha räknat in en vilodag.
Abisko – Kebnekaise – Nikkaluokta, 107 km
En av de mest kända vandringsetapperna som är en av de lämpligaste sträckorna för en oerfaren vandrare är Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise. Leden är väl utbyggd med stugor på rimligt avstånd där det i vissa fall finns både vedeldad bastu och proviantförsäljning.
Dag 1: Abisko Fjällstation - Abiskojaure, 15 km
Dag 2: Abiskojaure - Alesjaure, 20 km
Dag 3: Alesjaure - Tjäktja, 13 km
Dag 4: Tjäktja - Sälka, 12 km
Dag 5: Sälka - Singi, 12 km
Dag 6: Singi - Kebnekaise, 14 km
Dag 7: Kebnekaise - Nikkaluokta, 19 km
Turen går även att förkortas om man 'hoppar över' vissa stugor, t.ex. går direkt från Alesjaure till Sälka, eller direkt från Sälka till Kebnekaise. Det går även att göra varianter på den här turen, till exempel att gå från Tjäktja via Nallo och sedan ner till Sälka. Eller från Abiskojaure till Unna Allakas och sedan till Alesjaure. Dessutom går de såklart bra att starta i Nikkaluokta och vandra norrut.
Till de flesta turer får man lägga till 1-2 resdagar beroende på vart man bor. Om turen är lite längre bör man även ha räknat in en vilodag.
Hur tar jag mig till fjälls?
Om man bor i södra Sverige eller om man inte har tillgång till bil så går det utmärkt att flyga eller åka tåg till lämpligt ställe. Man kan åka tåg till Kiruna eller Abisko, beroende på vart man vill börja sin tur. Från Kiruna går anslutningsbussar till Nikkaluokta som är en lämplig utgångspunkt för en fjällvandring i Kebnekaiseområdet.
I Abisko kliver man av alldeles vid Kungsledens start.
Kring Stora Sjöfallet i Gällivare kommun finns också många utgångspunkter dit man kan ta sig med buss från Gällivare. Från Saltoluokta och Ritsem kan man ta sig in i Sarek och Padjelanta. Vid STF;s stuga i Vakkotavare finns en hållplats där man kan hoppa av för att starta en tur norrut mot Abisko och Kebnekaise.
Vill man vandra i Västerbottensfjällen är det lämpligt att börja i Hemavan eller Ammarnäs. Antingen åker man tåg till Umeå (Vännäs) och åker buss västerut därifrån, eller så kan man flyga eller åka buss direkt till Hemavan från Stockholm.
I vissa fall måste man även åka båt för att ta sig till resmålet. Mer info om båttider och övrig transport finns på svenska turistföreningens hemsidaBOENDE
Hur dyrt boende blir beror på om du tältar eller bor i stuga. Räknar man bort kostnaden för utrustningen så är tältturer mycket billigare. Du behöver inte betala för dig, så länge du inte använder dig av stugans bekvämligheter. Men vill du använda t.ex. köket får du betala en serviceavgift på cirka 40 kronor.
Eftersom Svenska Turistföreningen driver de flesta stugor i fjällvärlden så tjänar du på att vara medlem i STF, det kostar 150 kronor och då får du en mängd olika förmåner och kan bo billigare på alla STF;s vandrarhem.
Vad det gäller logipriserna i fjällen kostar det mellan 315 och 360 kronor per natt beroende på säsong, är du medlem i STF så blir det 100 kronor billigare per natt. Om man ska göra en veckotur och bo i stuga rekommenderas att köpa en Fjälluffa för cirka 1000 kronor. Då får du bo i valfria stugor i 7 nätter. Fjälluffan räcker i ett år så skulle du inte utnyttja alla nätter kan du göra det vid nästa fjälltur.




TRANSPORTER
Resekostnaderna beror såklart på vart i landet du bor. Så om du ska åka tåg eller flyg är det viktigt att du bokar i tid för att få så bra pris så möjligt. Men du får iallafall räkna med ett par hundralappar för resan upp till fjällen. Länstrafiken i Norr- och Västerbotten har väl utbyggda busslinjer till fjällen och en ungdom upp till 20 år åker för halva priset.
Priserna för båttransport varierar mellan olika sjöar, men normalt sett brukar det kosta mellan 50 och 200 kronor. Vill man minska utgifterna kan man i vissa fall vandra istället för att åka båt, men om man är har man bråttom eller har vandrat länge och är trött kan det vara väldigt skönt och efterlängtat att unna sig båtskjuts och på så sätt spara in ett par kilometers vandring.
MAT
Matkostnaderna beror dels på hur länge du ska vara ute men också om du tar med dig all mat eller att du väljer att proviantera under turens gång.
För en veckas fjälltur på fjället bör du räkna med att få lägga ut några hundra. Våra matkostnader blev ca. 400 kronor för 7 dagar, med proviantering inräknad. Utöver det tog vi med oss mat som vi redan hade hemma. Då handlade vi maten på coop innan och provianterade 2 måltider, dessutom gick det lite pengar till karra!
På STF;s hemsida kan du kolla på aktuella butikspriser för säsongen. Eftersom det både är dyrt och ansträngande att frakta och försälja varorna i fjällvärlden så är priserna lite högre än om du skulle handla dem på ICA hemma. Så bli inte chockad när du skall handla middagsmaten och inser att du måste bränna 50 spänn på en burk med Bullens pilsnerkorv!
Hur du än gör så är det såklart viktigt att du tänker på att bära så lätt som möjligt, då är hemmagjord frystorkad mat ett bra och billigt alternativ. I friluftsbutikerna finns det färdig frystorkad mat att köpa, men det är väldigt dyrt.
Dryck får du gratis från jokken i form av kallt, friskt smältvatten som kittlar dödsskönt i kistan.
1.2.
3.
4.
1. Renkött är gott
2. Dela upp makaroner, ris eller potatismos i portionspåsar så går det snabbt och enkelt att tillaga. Men kom ihåg att ta med dig påsarna hem så de inte ligger och skräpar på fjället.
3. SPD - Spara På Disk
4. Diska gör du i jokken. Fyll lite diskmedel i en liten filmburk eller flaska och klipp en liten bit från en tvättsvamp så går diskningen som en dans! höhö