Äta bör man...annars blir man hungrig



Fyra viktiga krav för maten är att den ska vara lätt att tillaga, energirik, ha låg vikt och smaka gott. Vad det gäller energi är det viktigt att man får i sig tillräckligt av fett, kolhydrater och proteiner
Det är viktigt att du mäter upp portionerna innan så du får tillräckligt med mat med dig. Tillexempel om du ska äta makaroner två dagar, så mäter du upp antal portioner som kommer behövas under turen. För att minska på skräpet och förpackningarna, lämna hemma alla onödiga yttre förpackningar. Anteckna istället doseringsanvisningarna på en lapp.
Maten ska också vara hållbar. Du kan ta med dig färskvaror som du äter upp de första dagarna, sedan kan du äta frystorkad mat, eller proviantera i stugorna.


Frukost
Gröt eller välling är lämpligast att äta till frukost eftersom det går snabbt och är lätt att tillaga. För att göra frukosten energirikare kan man sätta till russin, fikon, nötter eller liknande. Vad det gäller brödet bör det vara kompakt, energirikt, färdigskivat och ska inte smula sönder i ryggan. Två bra produkter är Jokivarrens rågbröd och Fazers Rågkusar. Till frukost och lunch är det lämpligt att äta ett mjukbröd och två hårdbrödmackor, men det varierar förstås från person till person.
Förslag: Välling med torkad frukt, en mjuk smörgås med pålägg (hamburgerkött,skinkost eller tartex) och smör, två hårdbrödmackor med pålägg och smör samt kaffe eller thé.
Lunch äts oftast mellan två punkter, därför vill man att den ska vara lättlagad. Om du går stugtur och inte har med dig eget kök, så bör du ha en termos som du fyller med varmt vatten som du sedan kan blanda soppa i. Kompletterar gör du med ett par smörgåsar. Har du med dig kök tillagar du maten på plats.
Förslag: 1 portion blåbärssoppa med torkade blåbär i, en mjuk smörgås med pålägg (hamburgerkött,skinkost eller tartex) och smör samt två hårdbrödmackor med pålägg och smör.
Middag
Middagen är oftast den mest efterlängtade måltiden, då man eventuellt har slagit upp tältet och kan njuta av pasta med knaperstekt bacon, en fettdrypande sky kryddad med dagens grönsaksranson; en touch av ketchup.
Enklast är att ha med sig pasta, ris och potatismos som serveras till Bullens korv, ölkorv, bacon eller frystorkat kött. Ett exempel på en vegetarisk rätt är att frystorka linsgryta som värms upp i vatten och sedan serveras till ris. Mer avancerat än så behöver det inte vara.
Extra
Förutom de tre måltiderna kan det vara gott med lite kvällsfika, t.ex. varm choklad och kanelknäcke.
Som påfyllnad under tiden man vandrar är det väldigt bra att ha med sig en energipåse fylld med russin, nötter, solrosfrön, choklad eller andra energirika saker man gillar. Påsen ska vara lättillgänglig när man är trött och behöver orka sista biten innan man får mat. Man kan även ha med sig lite druvsocker. Ett annat billigt, energirikt mellanmål är hemmagjorda energikakor. (Recept http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/)
Utöver det är det gott att ha med lite vanligt godis eller kakor att smaska på ibland!
Övrigt om matlagning
Den gyllene regeln: S P D - Spara På Disk