Lätta på packningen - frystorka din egen mat!


En sak som är smart att göra när man ska ut på fjället är att frystorka sin egen mat så man slipper släpa med sig massa vatten i maten. Det mesta går att frystorka!

Så här gör du:

Skär maten i små bitar, tillaga sedan maten (inte med för mycket fett, gärna mycket kryddor.)

Lägg den på en plåt i en vanlig ugn (ha luckan lite öppen isåfall), eller i en varmluftsugn, på ca 50 grader. Låt den ligga där i ca 4 timmar tills det bitarna är så porösa att man lätt kan bryta dem (konsistens som flingor), sedan får de ligga i frysen till dess att de ska användas. För att tillaga det uppe på fjället lägger man det antingen i vatten i några timmar eller så kokar man det tills det är lagom mjukt. Det kan va gott att äta det tillsammans med lite sås så att det inte blir så torrt! Grönsaker håller väldigt  länge, ca 6-12 månader


Vatten

Man måste dricka mycket vatten när man är på fjället men på vintern behöver man lite mer eftersom luften är torrare än på sommaren. En sak som är smart om man vill slippa frysa är att koka upp vatten på morgonen och ha i en termos att dricka istället för kallt vatten som tar energi från kroppen så att den kyls ner.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0