Martins mattips!
Veckans fjälla Martin Höppe Persson tipsar om fjällmat:
Frukost:
Här är det gröt som gäller, mät upp grynen i påsar innan, vill man ha stenkoll på fjället märks påsarna dessutom upp med datum samt naturligtvis en påse med texten "reserv". Att släpa på mjölk/mjölkpulver är ingen superhit, mjölk för att det väger, mjölkpulver för att det förvandlas till klister om det råkar läcka in vatten i påsen.
Tipset är istället att i påsen med de uppmätta grynen tillsätta, blåbärssoppspulver, chokladpulver eller något annat pulver som ger gröten en lite roligare smak.
Lunch:
Här brukar det bli soppa, se till att sopporna ni köper inte kräver mjölk, utan att de ska blandas med vatten
Tipset som gör den stora skillnaden här är att ni kring en timme innan lunchstoppet stannar och fyller en vattenflaska med soppulver och rätt mängd vatten och sedan fortsätter knata. Väl framme vid lunchen är soppan redan "svälld" och ni sparar dessutom en hel del vikt i sprit/gas som inte behövs för att sjuda soppan :)
Till soppan finns det 2 alternativ: Nudlar som smulas ner medan det kokar upp eller knäckebröd att äta till, eller kanske lite av varje.
Middag:
Torka all middagsmat själv! Detta gäller inte kolhydraterna, dvs pastan/riset etc har ni bara med som det är.
Det är absolut inte så svårt eller jobbigt som det låter:
- Laga vilken maträtt du vill, undvik att tillsätta mer vätska än nödvändigt.
- Ta fram en plåt med plåtpapper och finfördela maten på den
- Stoppa in i ugnen på 50 grader, sätt något i vägen för luckan så ugnen inte riktigt stängs
- Ta ut plåten då och då och rör om, det är färdigt när det är riktigt torrt!
En personlig favorit är kyckling med ananas:
1 Kycklingfilé per person
1 Stor burk ananas i ringar, dessa skärs tunt
En stor klick Crème fraîche per person
Curry
salt och peppar
Strimla kycklingen, stek den, krydda och tillsätt ananasen samt Crème fraîchen på slutet!
Serveras med (snabb)ris och fjällvatten.